Source Code

Source Code (Yaşam Şifresi) bilim kurgu – fantastik film severlerin hemen tutunacağı, seveceği bir film. Konusunu ilk okuduğumda, tam bana göre bir film demiştim, izledikten sonra da yanılmadığımı anladım.

Filmin başında trende oturan iki kişiyi izliyoruz. Adam sanki neden orada olduğunu bilmez bir halde etrafa garip gözlerle bakıyor. Karşısında çok güzel bir kadın ona çok samimi davranıyor fakat o bütün bunlara bir anlam veremiyor. O ABD Ordusunda Afganistan’da savaşan Colter Stevens’tır ve son hatırladığı birliği ile birlikte bir savaşta olduğudur. Etrafta olup biteni izlerken yaklaşık 8 dakika sonra büyük bir patlama olur, herşey dağılırken Colter kendini ürkmüş bir şekilde bir kapsülün içinde bulur. Karşısında bir ekran vardır, bir görev gibidir ve ekrandaki kadınla konuşmaya başlar. Uzun süre inanmakta güçlük çeker fakat yeni bir teknoloji ile trende bir başka adamın bedenine girmiş ve 8 dakika sonra olacağı bilinen patlamadan kimin sorumlu olduğunu bulmakla görevlidir. Önemli bir ayrıntı daha vardır, ne yapsa da, o 8 dakika sonraki patlamayı değiştiremeyecek, o trendeki insanları “kurtaramayacaktır.”

Filmin ilerleyişindeki gelişmeleri burada anlatmayacağım fakat, rahatlıkla filmin sonuna kadar heyecanla izlediğimi ve filmin sonunun da beni ziyadesiyle tatmin ettiğini söylemeliyim. Kahramanımızın o 8 dakikaya her dönüşündeki farklı misyonu, zaman üzerine düşünceleri ve ona yardım eden Goodwin’le (ekrandaki kadın) diyalogları, umutsuzca her geri dönüşünde yakalayacağı ipuçlarını takip etmek beni keyiflendirdi. Ayrıca Jake Gyllenhaal çok iyi bir oyun sergiliyor, depresyonda olduğu kesin olan, adeta bir kümese tıkılmış ve her geri dönüşünde ölen kahramanımızı bize çok derinlikli yansıtıyor.

Zaman yolculuğu sinemada çok kullanıldı, insanı bir sarmal düşünceye sokar ama izlenmesi ve hayal etmesi çok güzeldir. Alternatif gerçeklikler üzerine düşünürüz, kendi hayatımızdaki önemli anları hatırlarız. Yaşamın bilebildiğimiz kadarıyla sadece ileriye doğru giden ve geri dönüşü olmayan bir dönem olduğunu hatırlarız, her anımızın kıymetini bilelim gibi de bir ana fikri olur. Bu film de sonunda buna yakın bir noktaya gelse de, bu temel gerçeği ifade etmesi, hikayesi ve sonu hoş bir izlenceyle olmuş, bilim kurgu sevenlere tavsiye ediyorum.

, , , ,

  1. Yorum bırakın

Yorum bırakın